La cultura, l’activitat associativa i l’esport han estat sovint rellevats a un segon terme per part de l’administració pública local. Nosaltres no entenem la cultura com un complement, sinó com a un eix bàsic del caràcter i la riquesa de les persones i, en definitiva, de la societat. Així mateix, creiem en l’associacionisme com a motor de la riquesa i la diversitat del teixit social del poble, com a font d’inspiració i activació de la gent, i com un punt de trobada col·lectiu, promotor de la integració i la convivència. Per altra banda, veiem l’esport com un pilar fonamental d’una vida saludable i d’una societat moderna on el benestar de les persones és el primer.
A Vila-seca no hi ha una política d’acció cultural clara ni unes línies de treball establertes. Per això, creiem essencial la definició d’aquestes línies mestres, encarades a la preservació del patrimoni cultural propi, a la generació de cultura i a la seva promoció.
Massa sovint la voluntat i l’opinió de les associacions no ha estat escoltada i/o tinguda en consideració. Per això, apostem per donar una major independència a les entitats, una major capacitat de decisió en el seu àmbit d’acció i les facilitats logístiques i administratives necessàries per a garantir-ne un millor creixement i desenvolupament.
A nivell esportiu, les mancances de Vila-seca són evidents. Ens calen noves instal·lacions, amb una capacitat adequada a les necessitats reals del municipi. Cal, també, una remodelació de les instal·lacions fins ara existents. Creiem necessari posar-nos al dia, recuperar el temps perdut i apostar fermament per aquest pilar.
En l’àmbit musical, l’oferta formativa municipal és dóna únicament al Conservatori i encarada en la seva major part a l’àmbit professional, resultant econòmicament prohibitiva per a molta gent. Cal que l’oferta musical sigui més permeable, propera i tangible per a la ciutadania, tant en l’àmbit formatiu com en el lúdic. Per altra banda, és necessari garantir una programació musical diversa i continuada al llarg de tot l’any. És necessari aconseguir fer de la música, a Vila-seca, una cosa de tots.
Cultura
- Crear el Patronat de la Cultura, gestionat de manera autònoma i amb una dotació pressupostària independent i suficient, com a ens responsable de la gestió i promoció de la cultura en general. S’hi integraran els patronats o consells dedicats a la gestió d’àmbits específics de la cultura: Patronat de Música i Consell Local d’Entitats (de nova creació).
- Integrar les biblioteques escolars en la xarxa de biblioteques municipals.
- Ampliació de la plantilla professional de la biblioteca de cara a una ampliació de l’horari d’atenció al públic.
- Aportar més recursos als programes de foment de la lectura que ja s’estan realitzant.
- Creació d’una plaça de Tècnic Superior en Arxivística per a l’Arxiu Municipal, tal i com obliguen els articles 21 i 22 de la Llei 10/2001, de 13 de juliol, d’arxius i documents, de la Generalitat de Catalunya.
- Creació d’una figura de protecció de béns patrimonials locals, materials i immaterials, amb l’objectiu de preservar-los i donar-los a conèixer per tal de posar-los en valor.
- Realitzar una campanya de recuperació de patrimoni documental en associacions, empreses i famílies vila-secanes.
- Promoure iniciatives per a donar a conèixer la història antiga i recent de Vilaseca, amb l’objectiu d’augmentar el sentiment de pertinença de la població.
- Redefinir el concepte de Comissió de Festes, cap a un ens gestionat de forma democràtica, amb la participació fonamental de les entitats que fan la festa i amb l’acompanyament de l’Ajuntament.
- Protecció particular dels elements festius singulars de Vila-seca.
- Adequació d’espais per a permetre el seu ús amb fins expositius de petit i gran format.
- Remodelació dels espais teatrals del municipi.
- Promoure una programació de cinema estable dins el nucli de Vila-seca.
- Implantació d’un espai creatiu multidisciplinari destinat a les arts plàstiques i gràfiques.
- Promoció de programes i accions amb la finalitat d’incrementar l’ús i presència del català al municipi.
Associacionisme
- Creació d’un Consell Local d’Entitats, dependent del Patronat Municipal de la Cultural, tal i com s’ha indicat en el punt anterior, del qual en dependran a la vegada els consells o agrupacions d’entitats d’interessos comuns que es crearan amb la idea d’apoderar la ciutadania, com seran: Consell d’Associacions Culturals, Consell Esportiu i Comissió de Festes.
- Establiment d’una oficina de suport i acompanyament tècnic a les entitats culturals del poble, en termes de gestió econòmica i administrativa, depenent també d’aquest mateix Patronat de la Cultura.
- Establir convenis marc amb les societats culturals i recreatives per al reaprofitament dels seus espais per part de les entitats culturals, a canvi d’un manteniment i renovació per part de l’Ajuntament.
- Garantir la presència d’espais dedicats a reunió, activitat, conferència i agrupació d’entitats culturals, grups d’acció o grups de persones, adequant-los a les necessitats de cadascuna d’elles.
- Protegir els actes o esdeveniments culturals i festius realitzats per la xarxa associativa de Vila-seca que representen un bé patrimonial immaterial d’especial interès, amb la intenció de fomentar-ne la participació, la seva preservació i una difusió adequada.
Esports
- Remodelació del complex esportiu “Estadi Municipal”, tornant a adequar la zona de les antigues piscines municipals amb la idea d’ampliar l’actual zona dedicada al tennis/pàdel, la pista de ciclisme i la pista d’atletisme.
- Obertura de les instal·lacions esportives de carrer de les escoles, amb un sistema rotatiu d’obertura municipal o autogestionat.
- Crear un Consell Esportiu com a branca del Consell Local d’Entitats que agrupi a totes les entitats esportives, amb la idea d’autogestionar espais, recursos i horaris.
- Remodelació de la pista esportiva del Colomí, instal·lant-hi un sostre, adequant-la per a diversos esports i establint-hi mesures perquè sigui ergonòmica en quant a seguretat.
- Construcció d’un pavelló poliesportiu nou i remodelació de l’actual.
- Promoció i facilitació d’activitats esportives al llarg de l’any i durant les festes majors, vinculades sempre a la decisió del Consell Esportiu.
- Potenciar la formació municipal de monitoratge esportiu.
- Potenciar els circuits i instal·lacions públiques saludables per a la gent gran.
- Promoure la remunicipalització dels espais esportius cedits a la gestió privada, com les piscines municipals
Música
- Ampliar la formació musical a altres estils, diferents de la música clàssica, però sense renunciar-hi.
- Garantir una continuïtat de la formació musical a les escoles, amb la intenció de preservar-la, millorar-la i dotar-la de significat.
- Crear un catàleg de músics del municipi, prioritzant-ne la contractació en esdeveniments i festes locals i promocionant-ne els participants.
- Ampliar la programació musical perquè englobi tots els seus estils i s’adreci a tota la població, fent especial esment al públic infantil i juvenil, amb una programació continuada al llarg de tot l’any.
- Integrar la disciplina de la dansa en l’oferta, promoció i formació musical del municipi.
- Crear una Escola Municipal de Música, amb la idea de desprofessionalitzar una part de l’oferta formativa musical, per a l’enriquiment personal a qualsevol edat.
- Remunicipalització de la gestió de la Fira de la Música al Carrer.